Ambalaj Nedir? Ambalaj Malzemeleri Nelerdir?

22-06-2021 16:41
Ambalaj Nedir? Ambalaj Malzemeleri Nelerdir?

Ambalaj Nedir?

 

Ambalaj kısaca ürünlerin muhafaza, taşıma, bozulmasını önlemek için gerekli materyallerdir. Depolama ve muhafaza etmeyi kolaylaştırır. Bu materyaller kağıt, naylon, plastik, tahta bir çok malzemeden oluşabilir.

Ambalajlama birincil, ikincil ve üçüncül ambalajlama olarak gruplara ayrılabilir.

 

Ambalaj Malzemeleri Nelerdir?

Günümüzde tüketicilerin ve kurumların ihtiyaçlarına göre birçok farklı alanda sektörde ambalaj malzemeleri çeşitlilik göstermekte ve ihtiyaca uygun ambalaj malzemeleri sağlanmaya çalışılmaktadır. Ambalaj malzemelerinin çeşitleri standart olarak üretilenin yanı sıra kuruma veya kişiye özel kreatif olarak üretilmektedir.

Ambalaj malzemelerini başlıca kategorilere ayıracak olursak; GIDA AMBALAJLARI, TEMİZLİK AMBALAJLARI, TEKSTİL AMBALAJLARI, MAĞAZA ÇANTALARI, TORBALAR, RULOLAR gibi birçok temel alana ayırabiliriz.

 

Birincil Ambalajlama;

Ürün ile temas eden potansiyel müşteri veya müşterilerin ilk gördükleri ve müşteride ilk intibayı, etkileşimi sağlayan paket çeşitleridir. Ürün hakkında tüketiciye bilgi verir. Bu bilgiler ürün içeriği, kalitesi, kullanımı gibi bir çok farklı özellikte olabilir. Marketlerin raflarında bulunan hemen hemen tüm ürünleri birincil ambalaja örnek olarak sunabiliriz.

 

İkincil Ambalajlama;

İkincil ambalajlama ürünün satılırken konulduğu nihai tüketiciye ulaşan, görünen, taşıma için kullanılan, birincil ambalajı koruyan, taşıma sırasında kolaylık sağlayan ambalaj çeşitlerinin tümüdür. Bunlar markette bulunan poşetler, kağıt çantalar, fileler, taşıma torbaları vb. olarak gruplandırılabilir.

 

Üçüncül Ambalajlama;

Tüketiciye ulaştırılmadan önce kurum ve kuruluşlara üretimden gelen malzemelerin taşınmasında zarar görmesini, bozulmasını engellemek amacıyla kullanılan malzemelerdir. Bunlar; koli, streç film, palet, tahta sandık vb. olarak örneklendirilebilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.